Hedman Partners kirje

Hedman Partners kirje

Hedman Partners kirje on kohua aiheuttanut suuri lasku, joka on lähetetty usealle henkilölle muka tekijänoikeuksien loukkaamisesta. Hedman Partners on Helsingissä vuonna 1975 perustettu, vieläkin toimiva asianajotoimisto. He puuttuvat tekijänoikeuksien loukkauksiin oikeudenomistajien toimeksiannosta. Mitä sitten ovat nämä suurta kohua aiheuttaneet Hedman Partnersien kirjeet, joista on uutisoitu monissa medioissa? Tämä artikkeli selvittää, mitä nuo kirjeet ovat ja miten ne liittyvät kiristykseen.

Mikä on Hedman Partners kirje?

Lakitoimisto Hedman Partners alkoi lähettää piraattikirjeitä vuonna 2014. Piraattikirje on tekijänoikeuden loukkauksesta lähetettävä huomautus, joka myös saattaa sisältää maksuvaateen. Suomessa Hedman Partners kumppaneineen on lähettäneet tuhansia uhkauskirjeitä, joissa vaaditaan ihmisiä maksamaan ip-osoitteidensa perusteella jopa tuhansia euroja korvauksia verkossa laittomasti jakamistaan tiedostoista. Kirjeitä voi tulla yhdelle henkilölle jopa useita. Hedman Partners kuudes kirje saa kuitenkin viimeistään monet jo reagoimaan.

Hedman Partners on esimerkiksi lähettänyt vaatimuksia ihmisille, joilla oli täysin eri ip-osoite kuin vaatimuksessa oli mainittu. Näitä vaatimuksia lähetetään ip-osoitteiden perusteella. Harvalla on osaamista selvittää takautuvasti omaa ip-osoitettaan. Nettiliittymissä voi laillisesti käyttää avointa langatonta verkkoa, johon kuka tahansa voi liittyä. Tämän vuoksi monet ovat maksaneet näitä pyydettyjä summia aivan turhaan, vaikka syytökset ovat olleet perättömiä.

Hedman Partners kuudes kirje

Yleensä postilaatikossa ei odota vain yksi Hedman Partners kirje, vaan niitä tulee useimpia. Vaihtoehdoiksi tässä tapauksessa jää joko asian sopiminen, riitauttaminen tai kirjeiden jättäminen huomiotta. Mikäli asia painaa mieltä, kannattaa niistä yrittää ottaa selvää. Oikeudenomistajalle voi lähettää sähköpostia, jossa ilmoittaa heidän vaatimuksensa perusteettomaksi. Mikäli he pyytävät lähettämään lisätietoja, ei sinulla ole mitään velvollisuutta niitä lähettää.

Hedman Partners kirje sisältää vaatimuksen maksusta. Mikäli maksua ei maksa, voi siitä seurata syyte. Huolestuttavaksi asian tekee, että täysin syyttömillekin lähetetään kyseisiä kirjeitä. Tämä saa tavallisen television ja Netflixin katsojan huolestuneeksi. Tietääkö monikaan, miten tällaisessa tapauksessa voi toimia?

Mitä tekijänoikeus tarkoittaa?

Tekijänoikeus tarkoittaa sitä, että teoksen tekijällä on lähtökohtainen yksinoikeus päättää siitä, miten hänen teostaan saa käyttää. Tekijänoikeus ei kosketa vain elokuvia ja sarjoja, vaan siihen kuuluvat yhtä lailla esimerkiksi musiikki ja erilaiset pelit. Mikäli haluat pelata netissä, ovat kasinot ilman rekisteröintiä laillisia pelisivuja. Pelaamisessakin on tietyt sääntönsä, eikä laittomia pelejä tai musiikkiakaan saa ladata ilman lupaa. Valokuvat kuuluvat henkilöille, jotka ovat ne ottaneet.

Tekijänoikeus on sinänsä suojeltava asia, sillä pitäähän tekijöiden saada tuloja omista tuotteistaan. Media- ja elokuvayhtiöt palkkaavat valvontapalveluntarjoajan, joka puolestaan valvoo heille ilmoitettuja internetin vertaisverkkoja ja teoksia. Mikäli tekijänoikeusmaksuja vaaditaan väärin perustein, se kasvattaa epäluottamusta kyseisiä lakifirmoja ja tekijänoikeuksia kohtaan.

Onko Hedman Partners kirje huijausta?

Hedman Partnersilta tullut kirje on kiristyskirje. Tällaisella kiristyskirjeellä tarkoitetaan kirjettä, jossa on maksuvaatimus. Asia myös uhataan viedä oikeuteen, mikäli summaa ei makseta ajoissa. Kirjeessä olevista tiedoista selviää, mitä kyseisen ip-osoitteen kautta on ladattu sekä ajankohta, jolloin lataaminen on tapahtunut. Tällaisissa tapauksissa ei missään nimessä kannata maksaa mitään ilman, että ottaa asiasta selvää.

Mikäli sinulla on avoin wlan-verkko, eli sinulla ei ole salasanaa langattomassa netissäsi, saa tällaisessa verkossa kuka tahansa lain mukaan surffata. Toisen verkosta ei kuitenkaan saman lain mukaan saa mennä lataamaan mitään ohjelmia tai tiedostoja.

Hedman Partners kirje ja sen vaatimukset ovat perusteettomia, mikäli et itse, eikä kukaan muukaan perheenjäsenistäsi ole ladannut mitään laittomasti kyseisestä ip-osoitteesta. Tätä voi kuitenkin olla vaikea näyttää toteen. Kaikki tekijänoikeuskirjeet eivät ole kuitenkaan ole huijausta, vaikka ne saattavat tuntua epäoikeudenmukaisilta. Kirjeen saatuaan kannattaa aina olla tarkkana, jotta ei tule maksaneeksi ilman perusteita.