Kiristyskirjeet aiheuttavat monille harmaita hiuksia, sillä niitä saatetaan lähettää myös täysin syyttömille ihmisille. Mitä siis tehdä, jos postiluukusta löytyy tekijänoikeusrikkomuksesta syyttävä kirje? Aluksi kannattaa ottaa tilanne rauhallisesti ja lukea se tarkasti. Yleensä siinä kerrotaan selvästi se, minkälaisia tiedostoja syyte koskee ja milloin ne on väitetysti ladattu. Jos nämä tiedot ovat mielestäsi ristiriitaiset, on hyvä olla yhteydessä lakimieheen.
Kiristyskirjeet ja miten niihin saa apua
Kun kiristyskirje saapuu, on ensimmäisenä pelko siitä, että poliisi tulee takavarikoimaan tietokoneet ja muut tietotekniset laitteet. Tähän ei kuitenkaan aina turvauduta, vaan vaadittavat tiedot syytteeseen liittyen on kerätty jo valmiiksi. Mikäli koet kirjeen aiheettomaksi, voi olla hyvä ottaa ensimmäisenä yhteyttä sen lähettäneeseen yritykseen. Samalla voit kysyä lisätietoja tapaukseen liittyen.
Kiristyskirje ei välttämättä aina tarkoita sitä, että siinä kuvattu summa tulisi maksaa. Kun olet ottanut yhteyttä kirjeen lähettäneeseen yritykseen, seuraavaksi voit hakea apua lakitoimistolta. Suomessa on lakitoimistoja, jotka ovat erikoistuneet kyseisiin tapauksiin. He osaavat neuvoa sinulle tarkasti, miten toimia tällaisessa tilanteessa. Tarvittaessa asian kanssa voi mennä oikeuteen asti, mikäli se vaikuttaa selvältä kohdallasi.
Kirjeessä vaadittua summa ei kannata maksaa heti
Kirjeet on nimetty aivan syystä kiristyskirjeiksi, sillä osassa tapauksissa oikeus on tullut siihen tulokseen ettei näyttöä piratismista ole tarpeeksi. Tämän takia ei kannata heti luovuttaa, mikäli saa kirjeen. Jos olet aivan varma siitä, ettet ole ladannut luvatta tiedostoja, asia kannattaa riitauttaa.