Oma rikosrekisteri on mahdollista tarkastaa itse jopa kotoa käsin. Sille voi olla tarve erilaisista syistä. Jotkut työtehtävät esimerkiksi vaativat rikosrekisterin näyttämistä työnantajalle. Aivan pienimmät rikokset, kuten sakot, eivät kuitenkaan päädy tähän rekisteriin eikä niille yleensä ole esimerkiksi työnhaun kannalta edes merkitystä. Sakkorangaistuksista ilman muita tuomioita ei merkitä tähän rekisteriin ja muutkin merkinnät poistetaan viimeistään 20 vuoden päästä tai henkilön kuoltua.
Oma rikosrekisteri digitaalisena tai paperisena
Oma rikosrekisteri on yleensä helpointa hankia netin kautta. Se tapahtuu menemällä oikeusrekisterikeskuksen sivuille sekä täyttämällä sähköisen hakemuksen. Tunnistautuminen sivuille tapahtuu pankki- tai mobiilitunnuksilla. Rekisterin saa Suomi.fi -palveluun ja saapuneesta viestistä tulee myös tieto sähköpostiin. Mikäli sinulla ei ole vielä käytössä Suomi.fi-tiliä, on sen saaminen käyttöönsä hyvin helppoa ja nopeaa; sinun tulee vain tunnistautua pankkitilisi kautta.
rikosrekisteri on mahdollista saada myös paperisena. Se onnistuu myös oikeusrekisterikeskuksen sivujen kautta. Sivuilta voi tulostaa paperisen hakemuksen, jonka täyttämällä oman rekisterin saa postitse. Tietoja pyydetään vapaamuotoisella hakemuksella, joka on omakätisesti allekirjoitettu. Pyyntöön merkitään, että omat tiedot halutaan tarkastaa rikosrekisteristä. Paperinen versio ei kuitenkaan ole kovin nopea tapa saada tietojaan, sillä omien tietojen tarkastuspyynnöt käsitellään kolmen kuukauden sisällä saapumisesta.
Onko rikosrekisteri julkista tietoa?
Rikosrekisteri ei ole julkinen, eli kukaan muu ei voi yleensä tarkastaa rekisteriäsi tietämättäsi etkä sinä myöskään voi tarkastaa muiden rekistereitä. Tietoja voidaan kuitenkin luovuttaa tietyissä tapauksissa eri tahoille. Niitä voidaan luovuttaa tuomioistuimelle, rikosseuraamusvirastolle, kriminaalihuoltolaitokselle, viralliselle syyttäjälle, vankeinhoitolaitokselle, eduskunnan oikeusasiamiehelle, esitutkintaviranomaiselle ja oikeuskanslerille.