Siirry suoraan sisältöön

Milloin ei tarvitse lupaa musiikin esittämiseen

On tärkeää tietää, milloin ei tarvitse lupaa musiikin esittämiseen.

Silloin, kun kuuntelee musiikkia täysin itsekseen, on tilanne, milloin ei tarvitse lupaa musiikin esittämiseen. Se on täysin itsestään selvä asia eikä siinä edes tule ajatelleeksi luvan hankkimista. Musiikkia löytyy useista suoratoistopalveluista, joten niitä voi kuunnella miettimättä sitä, onko lupa kunnossa. Enemmän huolta aiheuttavat ne tilanteet, jolloin on tulossa juhlat ja on aikonut järjestää sinne musiikkia. Miten näissä tilanteissa tulee menetellä ja mitä huomioida musiikin hankkimisesta tilaisuuteen?

Tilaisuuksia milloin ei tarvitse lupaa musiikin esittämiseen

Kun haluaa järjestää juhlat esimerkiksi vuokratiloissa ja haluaa ohjelmaan sekä elävää musiikkia että niin sanottua levytettyä musiikkia, luvan ratkaisee tilaisuuden luonne. Kun juhlat ovat esimerkiksi ravintolassa, mutta tilaisuuteen ei pääse kuin kutsutut vieraat, lupaa ei tarvitse erikseen hankkia. Tilanne muuttuu kuitenkin täysin toisenlaiseksi, jos esimerkiksi bändi soittaa myös niin, että muilla ravintolan vierailla on mahdollisuus nauttia heidän soitostaan. Silloin on luvat oltava kunnossa. Käytännössä, jos tilaisuus on suljettu pelkästään juhlijoille, lupaa ei tarvita.

Lupien hankkimisessa on tärkeä pointti siinä, että mikäli tilaisuus on järjestetty vain ystäväpiirille eli kutsutuille, lupia ei tarvita. Jos taas tilaisuudesta tulee edes pienemmässä määrin julkinen, silloin on ehdottomasti maksettava luvat. Musiikin tekijänoikeudet pyrkivät puolustamaan kappaleiden säveltäjiä sekä esittäjiä, että he saavat siitä tarvittavan korvauksen. Myös videoiden tekemisessä pitää huomioida se, että taustalla voi käyttää mielimusiikkiaan ilmaiseksi vain siinä tapauksessa, että sitä ei esitä ystävä- tai perhepiiriä laajemmin eikä julkaise netissä.

Helppoja muistisääntöjä

Esitys on aina silloin julkinen, jos sinne on ilmainen pääsy, sisäänpääsy maksu tai pääsy on jäsenyyden perusteella. Näissä tilanteissa luvat musiikin esittämiseen on aina hankittava. Kotona, järjestämissään yksityisissä juhlissa tai pienellä ystäväpiirillä musiikkiin ei tarvitse lupia. Youtube on kaikkein hankalin vaihtoehto, koska sieltä musiikin siirtäminen itselleen voi olla vastoin tekijänoikeuksia. Musiikin lataajalla ei välttämättä ole alun perin ollut oikeutta ladata esitystä nettiin. Ennen kuin lataa musiikkia tai musiikkivideoita, kannattaa tutustua hyvin tarkasti ehtoihin.