Siirry suoraan sisältöön

Mitä tehdä kiristyskirje sähköpostiin -tilanteessa

Kiristyskirje sähköpostiin on lähes aina huijaus.

Kiristyskirje sähköpostiin voi tulla kenelle tahansa. Usein kiristyskirjeessä kerrotaan, että olet jäänyt kiinni nettipornon katsomisesta ja siitä on olemassa videomateriaalia koneesi kameralla kuvattuna. Toinen yleinen uhkaus on se, että olet jäänyt kiinni laittoman materiaalin lataamisesta. Yhteistä kiristyskirjeille on se, että niissä vaaditaan nopeasti suurta tai kohtuullisen suurta summaa rahaa. Mikäli et maksa, niin asia uhataan paljastaa sosiaalisessa mediassa kaikille tuttavillesi ja niin edelleen.

Kiristyskirje sähköpostiin on huijaus

Sähköpostilla lähetetyt kiristyskirjeet ovat lähes aina huijauksia. Missään nimessä ei kannata maksaa yhtään mitään. Poista sähköposti äläkä mieti asiaa sen enempää. Usein kirjeet on täynnä kirjoitusvirheitä ja omituisuuksia, koska niitä käännetään Google kääntäjällä. Toisinaan kuitenkin ne on taitavalla Suomen kielellä kirjoitettuja ja vaikuttavat varteenotettavilta sekä pelottavilta.

Kiristyskirjeet voivat toisinaan olla oikeasti varteenotettavia. Jos esimerkiksi olet sekaantunut johonkin arkaluontoiseen ja kirjeenkirjoittaja yksilöi asian niin selvästi, että ei ole epäilystäkään sen todenperäisyydestä. Näissä tilanteissa kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Useimmiten kirjeitä lähetetään tuhansille ihmisille ja sinä satut vaan olemaan yksi heistä. Mediasta saamme usein lukea erilaisista kiristyskirjeistä.

Älä maksa nettihuijareille

Kiristyskirjeiden takana on usein järjestäytynyt nettirikollisuus, jolla on käytössään useita erilaisia tapoja huijata ihmisiä netissä. Kiristyskirjeissä pyritään pelkovaikutelman kautta saamaan sinut hätääntymään ja maksamaan. Kiristyskirjeissä on aina jokin aikaraja, johon mennessä maksu pitäisi maksaa. Muuten asia uhataan viedä julkisuuteen. Kyse on kuitenkin puhtaasta huijauksesta. Kukaan ei ole kuvannut sinua tai tunkeutunut koneellesi. Ole huoletta.

Avainsanat: