Musiikin tekijänoikeudet suojaavat kaikkia musiikkiteoksia kohtalaisen laajasti. Yleensä tekijänoikeudella suojatun musiikin esittämistä varten tarvitaan lupa. Tämä koskee siis sellaisia tilaisuuksia, joissa on yleisöä. Vaikka kyseessä olisi esimerkiksi yrityksen omissa tiloissa soitettu musiikki, jonka yrityksen asiakkaat kuulevat, tarvitaan musiikin soittamiseen silti lupa. Tämä ei koske radiokanavan soittamista, sillä radiokanavat huolehtivat, että esittäjältä on lupa soittaa musiikkia. Kuitenkin myös radiokanavan soittamisesta tulee ilmoittaa.
Musiikin tekijänoikeudet ja luvan kysyminen
Lupa julkiseen musiikin esittämiseen tarvitaan siis aina. Kaikista helpointa on ottaa suoraan yhteyttä siihen tahoon, joka omistaa tekijänoikeudet kuhunkin musiikkikappaleeseen. Musiikkilupa varmistaa myös sen, että musiikin esittäjä saa työstään kunnon palkkion. Myöskään yritys ei voi joutua vaikeuksiin, kun musiikkilupa on kunnossa. Musiikin soittaminen ilman musiikkilupaa on nimittäin rikos.
Aikaisemmin musiikin julkista soittamista varten tuli tehdä sopimus sekä Gramexin että Teoston kanssa. Nykyisin se on kuitenkin helpompaa, sillä musiikkiluvan voi hankkia suoraan netistä. Musiikkiluvat on nimenomaan musiikkilupien myöntämiseen erikoistunut yritys, jonka kautta saa luvat kaikkiin eri tarkoituksiin. Asiakaspalvelu auttaa, jos oikean luvan löytyminen tuntuu hankalalta.
Mitä musiikkiluvan hankkiminen tarkoittaa yrityksen kannalta?
Yrityksen asiakkaat arvostavat taustamusiikkia, joka tuo rentoutta yrityksen tiloihin. Sen vuoksi lähes joka paikassa soikin taustamusiikki. Musiikkiluvan ostaminen siis tietysti maksaa, mutta sillä on myös monia hyviä puolia. Se tuo viihtyisyyttä yrityksen tiloihin ja saa usein asiakkaat tulemaan uudelleen, joten taustamusiikki on yrityksen kannalta asia, johon kannattaa panostaa.