Nigerialaiskirje on maailmanlaajuinen huijausilmiö

Diverse computer hacking shoot

Nigerialaiskirje, eli 419-huijaus on tunnettu huijausviesti, joka on suunnattu usein länsimaalaisille ihmisille. Huijauksen nimi tulee sen alkuperästä, sillä nämä huijausviestit ovat lähtöisin Nigeriasta. Nykyään nigerialaiskirjeet ovat kuitenkin maailmanlaajuinen ongelma. Tämän huijauksen arvioidaan tuottavan sen tekijöille jopa miljardeja dollareita vuosittain. Summa on euroissa hieman pienempi, mutta silti valtavan suuri summa vuosittain. Huijausten tuottamat summat ovat kasvaneet vuosi vuodelta, eli kyseessä on vain paheneva ongelma.

Nigerialaiskirje on huijaus, jolla pyritään saamaan rahaa. Tyypillisesti huijauksen uhria pyydetään auttamaan rahansiirrossa erilaisten syiden varjolla. Nämä syyt vaihtelevat paljon. Netissä kannattaa olla joka tapauksessa hyvin tarkkana niin pankkiasioita hoitaessaan, pelatessaan kuin muutenkin surffaillessaan.

Esimerkkejä nigerialaiskirjeestä

Uhrille lähetettävä huijaus voi olla esimerkiksi lottoviesti, nettideittailukontaktin lähettämä pyyntö, kiristyskirje tai työpaikkaviesti. Uhrille saatetaan luvata hyväpalkkainen työpaikka. Kuluihin, kuten taustatarkistuksiin tai viisumiin vaaditaan kuitenkin rahaa etukäteen. Rahojen lähettämisen jälkeen työpaikasta ei enää kuulu mitään.

Eräässä pelottavimmista tapauksista nigerialaiskirje voi olla myös ”palkkatappajan” lähettämä viesti. Huijari saattaa kertoa, että hänet on palkattu tappamaan uhri ja että hän on jopa jo seurannut häntä. Tällöin uhri kiristetään maksamaan, jotta palkkatappaja jättäisi hänet rauhaan. Nigerialaiskirje-huijaus saattaa olla myös pankkisoitoksi naamioitu huijaus, jossa huijari yrittää kalastella uhrin pankkitunnuksia.

Kuinka huijauksen voi välttää?

Nigerialaishuijaus voi tulla eteen lähes mitä kautta tahansa – esimerkiksi sähköpostitse, puhelimitse tai sosiaalisen median viestinä. Siksi onkin syytä olla aina varovainen netissä noudattaen seuraavia ohjeita:

  • Liian hyvältä kuulostava tarjous on usein huijaus
  • Älä koskaan anna tietojasi, ellet ole varma pyytäjän luotettavuudesta
  • Lue sivuston osoite tarkasti – se voi olla lähes identtinen kopio
  • Älä luota sokeasti sähköpostin lähettäjätietoihin
  • Pankin virkailija ei koskaan pyydä tunnuksiasi sähköpostitse

Mitä tehdä jos on tullut huijatuksi?

Kaikesta varovaisuudesta huolimatta fiksuimmatkin ihmiset voivat joutua huijauksen kohteeksi. Mikäli niin on käynyt, on tehtävä rikosilmoitus. Huijausviesti on tärkeää saada poliisin tietoon, jotta huijarit saataisiin pysäytettyä ja menetetyt rahat olisi mahdollista saada takaisin. Huijauksesta on ilmoitettava myös muilla asianosaisille, kuten pankille, jonka nimissä huijaus tehtiin.

Huijausviesti ei ole ainoa asia, josta kannattaa olla huolissaan. Huijauksen jälkeen on järkevää vaihtaa omat salasanat ja ottaa heti yhteys pankkiin, mikäli kyseessä on pankkihuijaus. Tällöin oma kortti suljetaan heti, eikä lisävahinkoa välttämättä synny. Sosiaalisen median huijauksen tapauksessa on myös ilmiannettava huijariprofiili Facebookin ylläpidolle. Näin se saadaan poistettua mahdollisimman nopeasti.