Siirry suoraan sisältöön

Piratismi Suomessa on monien arkea

Koodia tietokoneen näytöllä

Piratismi Suomessa on ollut hyvin yleistä ja suuria osa ihmisistä on jossain vaiheessa elämässään syyllistynyt piratismiin. Tämä johtuu osin siitä, että vielä 2000-luvun alun vaiheessa esimerkiksi musiikkia oli helppo ladata verkosta ilman seuraamuksia. Tuolloin ei ollut vielä toimivia digitaalisia kauppapaikkoja, jossa artistit olisivat voineet myydä musiikkia helposti. Nykyään tilanne on tietysti muuttunut, mikä on näkynyt myös vähentyneessä piratismissa.

Piratismi Suomessa koskee kaikkia luovia aloja

Vielä vuosituhannen alussa piratismin uhriksi joutui nimenomaan musiikkia, mutta muutkin luovat alat kärsineet piratismista. Tämä on totta varsinkin pelien kohdalla, sillä niissä on yleensä hyvin monenlaista taidetta mukana. Näin ollen ainoastaan musiikkia ei kopioida, vaan myös grafiikkaa ja liikkuvaa kuvaa. Elokuvat ovat olleet yksi suosituimpia laittoman lataamisen kohteita, joten elokuvateollisuus on menettänyt mittavia rahoja piratismin myötä

Tekijänoikeuslaki pyrkii suojelemaan kaikkia taiteilijoita ja heidän töitään. Digitaalinen tekniikka on tuonut valtavasti haasteita tekijänoikeuksien valvomiseen, sillä verkossa data liikkuu anonyymisti ja nopeasti. Yksittäisiä musiikkikappaleita tai elokuvia saatetaan ladata laittomasta jopa miljoonia kertoja, joten kyseessä on todella mittavan luokan toiminnasta. Vielä 2020-luvullakaan piratismiin ei ole pystytty vastaamaan kunnolla, vaikka suoratoistopalvelut ovat huomattavasti vähentäneet piratismia.

Muista tekijänoikeudet myös internetissä

Piratismista tuli niin laajalle levinnyt ilmiö 2000-luvun alkupuolella, että siitä tuli käytännössä hyväksyttyä ihmisten parissa. Koska laillisia digitaalisia kauppapaikkoja ei vielä ollut, laittomat lataukset suorastaan rehottivat internetissä. Nykyään tilanne on rauhoittunut paljon, sillä ihmiset ovat alkaneet käyttämään edullisen hintaisia suoratoistopalveluita laittoman lataamisen sijaan. Näin ollen luovien alojen tekijät saavat korvauksen työstään, mikä on tehnyt tilanteesta heidän osaltaan huomattavasti aikaisempaa paremman.

Avainsanat: