Siirry suoraan sisältöön

Rikosrekisteri sisältää tiedot tuomioista

Rikosrekisteri pitää sisällään ehdottomat ja ehdolliset tuomiot.

Ri­kos­re­kis­te­riin tulee merkintä silloin, kun ihminen tuomitaan ehdottomaan tai ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Sakkorangaistuksista ilman muita tuomioita sitä vastoin ei tule merkintää rekisteriin. Rikosrekisteri sisältää tiedot suomalaisista sekä Suomessa pysyvästi asuvista ulkomaalaisista. Henkilöä koskevat tiedot poistetaan rekisteristä eri aikoina rangaistuksen ankaruuden mukaan, jolloin lievemmät tuomiot poistuvat nopeammin. Enintään niitä säilytetään 20 vuotta, ja henkilön kuoltua tiedot poistetaan.

Oma rikosrekisteri löytyy netin kautta

Oman rikosrekisteriotteen voi tilata helposti kirjautumalla Oikeusrekisterikeskuksen sivuille ja täyttämällä sähköisen hakemuksen. Tällöin sivulle pitää tunnistautua pankki- tai mobiilitunnuksilla. Jos tämä ei ole mahdollista, sivuilta voi tulostaa myös paperisen hakemuksen, jolloin oman rekisterin saa postitse. Jokaisella kansalaisella on oikeus tietää, mitä tietoja hänen omaan rikosrekisteriinsä on merkitty.

Sillä, että rikosrekisterissä on merkintä, saattaa olla vaikutusta, kun hakee työtä. On ammatteja, kuten turvallisuusala ja lasten kanssa työskenteleminen, joissa edellytetään ettei rikosrekisterissä ole merkintöjä. Tällöin rekisteriotteen tilaa työnhakija itse. Työnantaja ei saa tilata otetta työnhakijan puolesta, ja myös kaikkinainen aiheeseen liittyvä kiristys on kielletty. Sen sijaan rekisteriotetta on oikeus pyytää ehtona työn saamiselle.

Rikosrekisteri on seurausta laittomuudesta

Merkintä rikosrekisterissä on ikävä, mutta tarpeellinen muistutus siitä, että henkilö ei ole noudattanut lakia valinnoissaan ja toimissaan. Se ei kuitenkaan ole maailmanloppu, sillä merkintä poistuu ajallaan. Lait on tehty noudatettaviksi ja toisenlaisella käytöksellä on seurauksensa. Alle 15-vuotias ei voi saada rikosrekisterimerkintää, koska hän ei ikänsä vuoksi ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa teoistaan.

Avainsanat: